CRIOULTRASOUND
CRIOULTRASOUND
Este un aparat inovativ care are la baza sinergia a doua tehnici terapeutice: crioterapia (terapia cu gheață) și terapia cu ultrasunete, prima reduce temperatura în locul aplicării celei de-a doua, amândouă având efecte benefice. Aparatul permite atât folosirea simultană a celor 2 terapii, cât și folosirea separată a criogeniei și/sau a terapiei cu ultrasunte.
Ne este permisă o utilizare chiar și în fazele acute ale patologiei inflamatorii a tendoanelor, muschilor și articulațiilor în scopul blocării evoluției procesului inflamator și a garantării unei recuperari precoce a funcționalitătii țesutului afectat.
Celulita este deasemeni un proces inflamator care poate fi redus prin criogenie și/sau prin combinarea criogeniei cu ultrasunete. „Kryos” înseamnă gheață și în acest caz indică faptul că folosirea unor temperaturi scăzute la nivelul dermului duce la activarea procesului de lipoliză pas cu pas, gradual și care duce la apoptoza adipocitelor,
adică o moarte programata a celulelor adipoase.
Ultrasunetul amplifică procesul de lipoliză prin faptul că undele sonice duc la ruperea membranei celulare a adipocitelor și se reduce edemul local care este „trigerrul” proceselor ce duc la dezvoltarea și menținerea celulitei ( PEFS, adicaă paniculopatie edemato-fibroasa- sclerotica).
În momentul actual criogenia se aplică în patologiile aparatului muscular, afecțiuni ale tendoanelor, în traume directe sau indirecte sau cele determinate de activitățile sportive. În faze acute, hipotermia este folosită datorită proprietăților sale antimetabolice, sedative, antispastice. În reacutizarea fazelor inflamatorii cronice ale articulațiilor, musculare si ale tendoanelor, hipotermia obține rezultate notabile datorită acțiunii antiinflamatorii și efectului anestezic, dar și miorelaxant. În traume acute, tratamentul cu frig este necesar să se facă din prima zi, timp de două săptămâni, zilnic.
Cum funcționează terapia CRIOULTRASUNETE?
3
Dispozitivul cu ajutorul căruia medicul aplică această terapie este format dintr-un aplicator, mai mare ca dimensiuni decât dispozitivele normale cu ultasunete (US). Partea terminală a acestui aplicator este făcută din oțel, material capabil să emită o undă ultrasonică cu frecvența de 1 MHz și putere maximă de 3 Watts/cm2, precum și să atingă o temperatură reglabilă de până la – 8⁰C.
Ce efecte are terapia CRIOULTRASUNETE?
Utilizarea simultană a frigului şi ultrasunetelor are două efecte principale, ca răspuns natural al sistemului imunitar al organismului la frig: vasoconstricţia dermică iniţială în zona lezată, urmată de o vasodilatare puternică, şi diminuarea circulaţiei sanguine în profunzime, la nivel muscular.
Scăderea temperaturii în ţesutul profund măreşte densitatea ţesutului, potenţând astfel efectul mecanic indus de ultrasunetele de 1 MHz. Utilizarea simultană a criogeniei şi ultrasunetelor permite tratarea pacienţilor cu patologii în faze acute, cu traume şi stări inflamatorii accelerând timpul de recuperare.
Crioultrasound poate fi folosit si in estetica. Criogenia determina un proces de vasoconstrictie localizată având ca și consecință hipooxigenarea celulară. Reducerea
saturației de oxigen determiăa tesutul să activeze o acțiune compensatorie, de angiogeneza cu scop de a reface parametrii vitali ai celulelor. Acest proces de vasodilatatie este similar cu ceea ce putem observa când atingem zăpada făra mănuși, inițial mâinile sunt palide și fără sensibilitate, apoi devin roșii și calde. Prin acest proces de vasodilatatie și angiogeneza se îndepărtează toxinele și resturile celulare.
Pentru a trece de la teorie la practică: se distribuie gel pe zona care urmeaza să fie tratată și terapeutul mișcă aplicatorul în zona cu adipozitate localizata. În acest fel adipocitele sunt cristalizate, începând procesul de criolipoliza care se evidențiază prin formarea unei zone mai palide. Consecutiv se poate observa o roșeată crescută datorită procesului compensator de vasodilatatie.
Indicații CRIOULTRASOUND II
- Celulită (PEFS, adică paniculopatie edemato-fibroasă- sclerotică)
- Patologii degenerative și acute ale țesuturilor moi
- Inflamații acute: bursite, capsulițe, tendinite, epicondilite, sinovite
- Mialgii acute și cronice, traume și leziuni musculare
- Artralgie post traumatică
- Periostite
- Spondiloze anchilozate
- Rupturi tendoane
- Hematoame în faze inițiale
- Sindrom tunel carpian
- Spasticitate musculară
Beneficiile terapiei CRIOULTRASUNETE
Posibilitatea de intervenţie imediată şi efectul terapeutic al ultrasunetelor, dublat de efectul criogenic scad imediat durerea sau inflamaţia şi accelerază procesul de vindecare şi de recuperare al pacientului, crescând semnificativ probabilitatea succesului terapeutic.
Pentru spotivii de performanţă accidentaţi, este cea mai eficientă, rapidă şi recomandată terapie de reabilitare.
Contraindicații
Sector ULTRASUNET: osteoporoza cu turnover crescut; prezența fragmentelor metalice; proteze articulare; vene varicoase; flebita și tromboflebita; prezența unui stimulator cardiac (peace-maker); arteriopatie obliteranta; hemoragii, menstruații; țesuturi neoplastice și zone limitrofe; tuberculoze; femei însărcinată; subiecți în faza de dezvoltare (copii, adolescenti); pacienții care nu au posibilitatea de a comunica în mod clar terapeutului despre orice senzație dureroasă;
Sector CRIO : Boala Reynaud – la subiecții care suferă de această boală crioterapia poate declansa criza vasospastica; arteriopatii obliterante – crioterapia, provocând vasoconstrictie, poate agrava ischemia țesuturilor; hipersensibilitate la rece