Ce tipuri de boli și afecțiuni ale pielii tratează dermatologia?

Există patru tipuri de afecțiuni principale ale pielii:

  • Afecțiuni cronice
  • Probleme acute ale pielii
  • Infecții ale pielii
  • Decolorări ale pielii

Afecțiuni cronice ale pielii

     Afecțiunile cronice ale pielii reprezintă un focus principal al dermatologiei. Iată câteva dintre cele mai des întâlnite:

  • Acneea – Acneea este o afecțiune cronică ce se caracterizează prin înmulțirea necontrolată a coșurilor sau inflamații sensibile la nivelul pielii. Acneea afectează cel mai frecvent pielea feței, deși poate afecta și pieptul, spatele, partea superioară a brațelor și umerii.
  • EczemaEczema este o afecțiune medicală în care pielea devine iritată și ușor inflamată. Se caracterizează printr-o erupție cutanată cu mâncărime, urmată de uscarea, îngroșarea și descuamarea pielii afectate.
  • PsoriazisAceasta este o afecțiune a pielii care determină dezvoltarea unor pete roșii groase cu solzi argintii pe suprafața pielii. Este o afecțiune cronică ce poate debuta la vârstă adultă timpurie și, prin urmare, va trebui gestionată pe tot parcursul vieții; în unele cazuri însă, simptomele dispar pentru perioade lungi de timp, apoi revin brusc pentru o perioadă scurtă.
  • Rozaceea – Rozaceea este o problemă comună a pielii feței, caracterizată prin înroșire pe nas, bărbie, obraji și zonele frunții. În cazuri severe, poate afecta ochii sau se poate răspândi la piept, gât și spate. 

Problemele acute ale pielii se referă la afecțiuni care apar pe termen scurt și debutează brusc, dar provoacă simptome severe

Probleme acute ale pielii

Infectii ale pielii

Infecțiile cutanate sunt reacții la bacterii, ciuperci și iritanți virali. Infecțiile bacteriene obișnuite care afectează pielea sunt carbunculii, furunculele, chisturile, abcesele, infecția cu stafilococ și celulita. Infecțiile fungice ale pielii includ pecinginele, piciorul atletului, infecția cu drojdie, infecțiile fungice ale unghiilor și sporotricoză. Infecțiile virale comune, pe de altă parte, includ zona zoster, varicela și Molluscum Contagiosum.

Decolorări ale pielii

Dermatologii se ocupă și de afecțiunile care se manifestă prin decolorarea (depigmentarea) pielii, cum ar fi semnele din naștere, alunițele si pistruii. În multe cazuri, decolorările sunt înnăscute. Cu toate acestea, ele se pot dezvolta și mai târziu în viață. De cele mai multe ori, semnele din naștere, alunițele și pistruii nu necesită îngrijiri medicale. Totuși, în unele cazuri, fie din cauza dimensiunii și poziționării lor, fie a altor simptome resimțite de pacient, poate fi necesară intervenția unui medic specialist în dermatologie.

FISIOWARM

PROGRAMEAZĂ-TE ACUM PENTRU UN TRATAMENT PROFESIONAL