DURERI CERVICALE
Cauzele frecvente ale durerilor cervicale includ:
-
1
• Dormitul intr-o pozitie gresita. O persoana se poate trezi dimineata cu dureri cervicale din cauza somnului intr-o pozitie incomoda sau atipica care forteaza gatul.
-
2
• Accidentare sportiva. Daca o persoana misca gatul brusc sau este lovita de un alt jucator intr-un anumit sport, nervii din gat pot fi afectati si poate aparea durerea, amorteala si slabiciunea care pot iradia in umar si brat.
-
3
• Miscari repetate. Intoarcerea capului intr-o maniera repetitiva, cum ar fi de pe o parte pe alta in timp ce dansati sau inotati, poate duce la o utilizare excesiva a muschilor, tendoanelor si ligamentelor gatului.
Traumatisme cervicale, miscari bruste
Printr-o miscare brusca, capul si gatul sunt fortate brusc inapoi si imediat inainte cu o mare forta. Tesuturile moi de-a lungul si in apropierea coloanei vertebrale cervicale pot fi rupte sau lezate, ca rezultat. Acest tip de ranire apare frecvent intr-un accident auto care implica o coliziune din spate. Miscarea brusca poate include, de asemenea, leziuni ale articulatiilor intervertebrale, discurilor, ligamentelor, muschilor cervicali si radacinilor nervoase.
Majoritatea persoanelor sufera de dureri de gat fie imediat dupa leziune, fie cateva zile mai tarziu. Alte simptome ale unui traumatism cervical pot include urmatoarele:
- Rigiditate a gatului
- Leziuni la nivelul muschilor si ligamentelor
- Cefalee si ameteli (simptome de comotie)
- Dificultate la inghitire, mestecare si raguseala (ar putea indica vatamarea esofagului si a laringelui)
- Senzatii anormale, cum ar fi arsurile sau intepaturile (acest lucru se numeste parestezie)
- Dureri de umar
- Dureri de spate
Spondiloza
Spondiloza cervicala este un termen general pentru uzura si degradarea cauzata de varsta care afecteaza discurile spinarii din gat. Pe masura ce discurile se deshidrateaza si se micsoreaza, apar semne de osteoartrita, inclusiv proeminente osoase de-a lungul marginilor oaselor (pinteni ososi).
Spondiloza cervicala este foarte frecventa si se inrautateste odata cu varsta. Peste 85% dintre persoanele in varsta de 60 de ani sunt afectate de spondiloza cervicala.
Uneori, spondiloza cervicala are ca rezultat o ingustare a spatiului necesar maduvei spinarii si radacinilor nervoase care trec prin coloana vertebrala la restul corpului. Daca maduva spinarii sau radacinile nervoase devin ciupite, s-ar putea sa experimentati:
- Tulburari, amorteala si slabiciune la nivelul bratelor, mainilor sau picioarelor
- Lipsa de coordonare si dificultate de mers pe jos
- Pierderea controlului vezicii urinare sau intestinului
DURERI LOMBARE
Cum se manifesta durerile lombare
Durerile lombare, denumite si dureri de mijloc, ar putea sa fie acute din cauza unei leziuni, dar pot deveni cronice. Gestionarea durerii in mod corespunzator intr-un stadiu incipient poate ajuta la limitarea simptomelor atat in durata, cat si in severitate.
Simptomele variaza de la o durere slaba pana la o senzatie de injunghiere. Durerea poate face dificila miscarea sau pastrarea unei pozitii drepte a spatelui. Durerea acuta a spatelui apare brusc, adesea dupa o vatamare din cauza sportului sau a ridicarii grele. Durerea care dureaza mai mult de trei luni este considerata cronica.
-
1
• Durere sacaitoare. Durerea care ramane in partea inferioara a spatelui (durerea lombara) este descrisa, de obicei, ca fiind sacaitoare si intensa, in loc sa arda, sa dureze sau sa fie ascutita. Acest tip de durere poate fi insotit de spasme musculare usoare sau severe, mobilitate limitata si dureri la nivelul soldurilor si pelvisului.
-
2
• Durere care se deplaseaza la fese, picioare si talpi. Uneori, durerile lombare includ o senzatie ascutita, intepatoare, furnicaturi sau amorteala care se misca in jos pe coapse si in picioare, numita si sciatica. Sciatica este cauzata de iritarea nervului sciatic si, de obicei, este simtita numai pe o parte a corpului.
-
3
• Durere care se agraveaza dupa sedere prelungita. Statul pe scaun pune presiune pe discuri, ducand la agravarea durerii de spate, dupa o perioada lunga de timp. Mersul si intinderea pot sa atenueze rapid durerile lombare, dar revenirea pe scaun poate provoca reaparitia simptomelor.
-
4
• Durerea care se dezvolta lent in timp. Simptomele cauzate de miscari repetitive sau pozitii care provoaca stres tind sa se inrautateasca incet si progresiv. Durerea se poate dezvolta dupa anumite activitati sau la sfarsitul unei zile lungi si se poate simti ca o durere constanta.
-
5
• Durerea imediata de dupa o leziune. Miscarile bruste pot dauna coloanei vertebrale si muschilor de sprijin, provocand o durere imediata, acuta.
Sciatica
Sciatica poate aparea cu un disc herniat daca discul apasa pe nervul sciatic. Nervul sciatic conecteaza coloana vertebrala la picioare. Ca urmare, sciatica poate provoca dureri la nivelul picioarelor. Aceasta durere se simte, de obicei, ca o arsura sau ca niste intepaturi de ace. Nervul sciatic este cel mai mare nerv din corp si incepe de la radacinile nervoase ale maduvei spinarii lombare, in partea inferioara a spatelui, si se extinde prin zona feselor pentru a trimite terminatiile nervoase in jos pe membrele inferioare. Durerea de sciatica este uneori numita durere nervoasa sciatica.
Stenoza spinarii
Stenoza spinarii apare atunci cand coloana vertebrala se ingusteaza, exercitand presiune asupra maduvei spinarii si a nervilor spinarii. Stenoza spinarii este cel mai frecvent cauzata de degenerarea discurilor dintre vertebre. Rezultatul este compresia radacinilor nervoase sau a maduvei spinarii de catre pintenii ososi sau tesuturile moi, cum ar fi discurile. Presiunea asupra nervilor spinali produce simptome precum amorteala, crampe si slabiciune. S-ar putea sa simtiti aceste simptome oriunde in organism.