DURERILE CERVICALE – DE GÂT ȘI DE UMERI

Durerea cervicală este durerea cauzată, de cele mai multe ori, din cauza spondilozei cervicale sau a osteoartritei. Această afecțiune implică modificări ale oaselor, discului sau articulațiilor care sunt conectate la gât. Cauzele majore ale durerii cervicale se datorează uzurii cartilajelor și oaselor și, prin urmare, sunt adesea întâlnite la persoanele în vârstă. Cu toate acestea, poate fi cauzată și de alți factori și astfel să apară și la adulții mai tineri.

Cauze ale durerilor cervicale și de umeri

 • Utilizarea excesivă a gâtului, cauzate de poziția corpului pe care o avea la locul de muncă, care poate fi birou sau un loc care să implice ridicarea unor greutăți. 

 • Leziune – o leziune în zona gâtului sau a coloanei vertebrale

Citeste mai mult...

 • Hernia de disc – acest tip de durere cervicală apare atunci când discurile coloanei vertebrale dezvoltă fisuri între ele. Aceste fisuri pot duce la presurizarea nervilor spinali si a măduvei spinale. Simptomele durerii cervicale cauzate de acest pot aduce amorțeală și durere în brațe.

 • Discurile coloanei vertebrale deshidratate – discurile dintre coloana vertebrală se pot usca uneori și astfel frecarea acestora poate provoca dureri cervicale cronice.

 • Pinteni osoși – această durere cervicală este cauzată de creșterea excesivă a unui os care poate apăsa pe alți nervi și măduva spinării și poate deveni dureroasă.

 • Posturi corporale proaste obișnuite, cauzate de o poziție defectuoasă pe care o adoptăm cât stăm pe un scaun, de suprafața și salteaua pe care dormim sau de alte cauze.

Simptomele durerii cervicale sunt, în general, dureri în și în jurul zonei umărului și gâtului.

Acestea pot include:

 • Amorțeală sau slăbiciune și furnicături la nivelul brațelor, mâinilor, picioarelor și picioarelor, deoarece aceste părți sunt direct legate de nervii cervicali.

 • Dificultate la mers și alte activități ocazionale din cauza lipsei de coordonare

 • Reflexe anormale ale mâinilor și picioarelor

 • Spasme musculare

 • Rigiditate la nivelul gâtului

 • Dureri de cap în partea din spate a capului

Tratamentul durerilor cervicale

În funcție de simptome, de vârsta pacientului și de alte criterii ce implică nevoile acestuia, terapeuții Allurex Clinique concep planurile de tratament potrivite.

Unele dintre tratamentele pentru durerea cervicală pentru care puteți opta la

centrul nostru sunt:

 • Există diferite niveluri de severitate a durerii cervicale, de la ușoară la severă și fiecare are propriul mod de tratament. Exercițiile pentru dureriile de gât și de umeri este una dintre primele opțiuni de tratament pe care trebuie să le luați în considerare. Tratamentul durerii cervicale poate include exerciții care implică întinderea mușchilor umerilor și gâtului și învățarea menținerii unei posturi corecte

 • Tehnici cum ar fi:

 • Terapia trigger points 

 • Masajul miofascial 

 • Terapia Fisiowarm 

Terapia trigger points

Este foarte eficienta în tratamentul durerilor de gât, de umeri și de spate.

Această tehnică constă în presarea manuală a a punctelor de contractură (trigger points), în urma căreia durerea musculară se ameliorează. Aceste puncte de contractura sunt zone în care musculatura si țesutul conjunctiv sunt foarte sensibile la presiune, deoarece mușchiul a suferit leziuni sau a fost suprasolicitate. Prin această terapie se identifică aceste punctele dureroase și se pune presiune constantă pe acestea timp de câteva secunde, urmată de alte tehnici (masaj, eletroterapie etc.) în funcție de nevoile organismului tău.

Această metoda are, astfel, urmatoarele beneficii:

 • relaxarea mușchilor

 • redarea mobilității articulare și musculare

 • reducerea sau eliminarea durerii

 • reducerea stărilor de anxietate și disconfort date de durere

 • postură corectă

Te putem ajuta, astfel încât să îți poți continua activitatea și să ai o viață

fără dureri

Masajul miofascial

Ideal pentru oricine este tensionat sau are musculatura suprasolicitată de exercitii fizice, de poziția de somn sau de stresul cotidian. De asemenea, acest tip de terapie este recomandat persoanelor cu migrene sau cu dureri de gât și umeri. Masajele durează de obicei 30-60 de minute și au ca scop  ameliorarea tensiunii musculară, inclusiv eliberarea mușchilor de noduri.

Prin masajul de eliberarea miofascială se pune o presiune susținută asupra zonelor vizate ale țesutului conjunctiv (fascia), care înconjoară mușchii și oasele. Această presiune este menită să elibereze blocajele  din țesutul conjunctiv, astfel încât să fii mai mobil și să scapi de dureri. Kinetoterapeutul masează întâi ușor miofascia, pentru a simți zonele tensionate, rigide. Apoi, el pune presiune prin masaj, timp de trei până la cinci minute, în zona vizată. Utilizarea unei presiuni constante este cheia. Fibrelor trebuie să li se lase suficient timp pentru a se relaxa și a se întinde. Nu se adaugă nici un lubrifiant pe piele, astfel încât terapeutul poate localiza și elibera zonele de țesut conjunctiv, care sunt blocate și rigide.

Terapeuții Allurex Clinique te așteaptă cu cele mai bune sfaturi privind terapia miofascială.

Terapia Fisiowarm

Durerile de gât și de umeri se pot trata și prin terapii pasive ce au la bază tehnologii ultramoderne. O astfel de terapie este TECAR, ce foloseste aparatul FISIOWARM. Este primul aparat de terapie care a eliminat riscul șocului electric sau al arsurilor accidentale, datorită implementării tehnologiei circuitelor de “low-voltage” chiar și pentru tipul de emisie capacitivă. Noile soluții tehnologice au permis ca Fisiowarm să treacă testele cele mai stringente pentru siguranța și să fie clasificat  ca și echipament de clasa B care asigură o siguranță maximă atât pentru terapeut cât și pentru pacient. Prin folosirea Tecar Fisiowarm se stimulează circulația sangvină, care determină accelerarea mișcării substanțelor în interiorul organismului, îmbunătățind drenajul la nivelul zonelor cu inflamație și ajutând la repararea acestora.

DURERILE DE SPATE (LOMBALGIILE)

Una dintre cele mai frecvente cauze ale durerilor de spate sunt discopatiile lombare.

Discopatia lombară este o leziune a discurilor intervertebrale.

Cele mai frecvente cauze ale discopatiei lombare sunt:

 • Moștenirea genetică

 • Ridicarea greutăților cu o tehnică necorespunzătoare (greutăți disproporționat de grele, picioare drepte, îndoire cu rotația coloanei vertebrale)

 • Poziții de lucru defectuoase – o lungă durată așezat fie pe scaunul de birou, fie în mașină

 • Vârsta

Citeste mai mult...

 • Anatomie specifică (canal spinal îngust)

 • Tensiune musculară crescută

 • Obezitate, osteoporoză și probleme hormonale.

Simptomele discopatiei lombare

Cele mai frecvente simptome primare ale discopatiei lombare:

 • Durerea ascuțită în curba lombară și sacră este primul și dominant simptom

 • Durerea care provine de la rădăcina nervoasă din curba sacro-lombară este localizată în zona feselor, articulațiilor șoldului, genunchilor, gambelor, gleznelor și marginii picioarelor

 • Tulburări ale sensibilității la atingere: mai ales furnicături, amorțeală și, de asemenea, slăbiciune

 • Tensiunea musculară intensificată a coloanei vertebrale, adesea pe partea în care rădăcinile nervoase sunt presate. De asemenea, tensiunea între omoplați poate fi simțită ocazional și la nivelul gâtului, ca urmare a inflamației.

 • Persoanele în vârstă suferă, în plus, de o gamă largă de modificări degenerative (îngustarea secundară a canalului spinal), împreună cu modificări ale scutului intervertebral.

Stadiile tipice ale bolii:

 • durerea este bruscă după rănire sau încordare

 • eficiența coloanei vertebrale scade treptat (putem lucra pentru perioade mai scurte și rar ne mișcăm fără durere)

 • durerea este descrisă ca surdă, dificil de localizat, variabilă și, după un timp, se concentrează pe curba lombară

 • în faza durerii ascuțite, durerea iradiază de-a lungul nervului sciatic

 • durerea scade după odihnă sau când se află în poziții neîncărcate și crește după activitățile zilnice.

O altă cauză frecventă a durerilor de spate este hernia de disc.

Oasele (vertebrele) care formează coloana vertebrală din spate sunt amortizate de discuri. Aceste discuri sunt rotunde, ca niște perne mici, cu un strat exterior dur (inela) care înconjoară nucleul. Situate între fiecare vertebra din coloana vertebrală, discurile acționează ca amortizoare pentru oasele coloanei vertebrale

O hernie de disc (umflat, alunecat sau rupt) este un fragment din nucleul discului care este împins în afara inelarului, în canalul spinal printr-o ruptură sau o ruptură a inelarului. Discurile care devin hernie sunt de obicei într-un stadiu incipient de degenerare. Canalul rahidian are spațiu limitat, care este inadecvat pentru nervul spinal și fragmentul de hernie de disc deplasat. Datorită acestei deplasări, discul apasă pe nervii spinali, producând adesea dureri, care pot fi severe.

Hernia de disc poate apărea în orice parte a coloanei vertebrale. Herniile de disc sunt mai frecvente în partea inferioară a spatelui (coloana lombară), dar apar și la nivelul gâtului (coloana cervicală). Zona în care se simte durerea depinde de ce parte a coloanei vertebrale este afectată.

Cauze ale herniei de disc

O singură încordare excesivă sau leziune poate provoca o hernie de disc. Cu toate acestea, materialul discului degenerează în mod natural odată cu îmbătrânirea, iar ligamentele care îl mențin în loc încep să slăbească. Pe măsură ce această degenerare progresează, o încordare relativ minoră sau o mișcare de răsucire poate provoca ruperea unui disc.

Anumite persoane pot fi mai vulnerabile la probleme de disc și, ca urmare, pot suferi hernii de disc în mai multe locuri de-a lungul coloanei vertebrale. Cercetările au arătat că o predispoziție pentru hernia de disc poate exista în familiile cu mai mulți membri afectați.

Simptomele variază foarte mult, în funcție de poziția herniei de disc și de dimensiunea herniei. Dacă hernia de disc nu apasă pe un nerv, pacientul poate avea o durere de spate scăzută sau deloc. Dacă este apăsat pe un nerv, poate exista durere, amorțeală sau slăbiciune în zona corpului către care se deplasează nervul. În mod obișnuit, o hernie de disc este precedată de un episod de lombalgie sau de o istorie lungă de episoade intermitente de lombalgie.

Coloana lombară (partea inferioară a spatelui): sciatica/reticulopatia rezultă frecvent dintr-o hernie de disc în partea inferioară a spatelui. Presiunea asupra unuia sau mai multor nervi care contribuie la nervul sciatic poate provoca durere, arsură, furnicături și amorțeală care iradiază de la fese în picior și uneori în picior. De obicei, o parte (stânga sau dreapta) este afectată. Această durere este adesea descrisă ca ascuțită și asemănătoare șocului electric. Poate fi mai severă în picioare, mers sau așezat. Îndreptarea piciorului pe partea afectată poate adesea agrava durerea. Odată cu durerea de picior, se poate simți și dureri de spate; cu toate acestea, pentru sciatica acută, durerea la nivelul piciorului este adesea mai gravă decât durerea în zona lombară.

Coloana cervicală (gât): radiculopatia cervicală este simptomele compresiei nervoase la nivelul gâtului, care pot include durere surdă sau ascuțită în gât sau între omoplați, durere care iradiază de-a lungul brațului până la mână sau degete sau amorțeală sau furnicături în umărul sau brațul. Durerea poate crește cu anumite poziții sau mișcări ale gâtului.

Pe lângă administrarea de medicamente specifice pentru durere sau de relaxante musculare și intervenții non-invazive sau chirurgicale,  medicul poate recomanda și terapie fizică. Terapeutul va face o evaluare aprofundată, care, combinată cu diagnosticul medicului, duce la un tratament special conceput pentru pacienții cu hernie de disc.

Terapia poate include:

 • tracțiune pelviană

 • masaj blând

 • terapie la rece și cald

 • ultrasunete

 • stimulare electrică a mușchilor

 • exerciții de întindere.

DURERILE DE LA NIVELUL FESEI ȘI PICIORULUI

Pot fi date de sindromul piriform

Sindromul piriform este definit ca durere la nivelul feselor din cauza blocării non-discogene (care decurge din disc) a nervului sciatic în spațiul subgluteal.

Piriformis este un mușchi rotator profund situat în fese. Este un mușchi mic care ajută la rotirea șoldului în afară. Poate deveni implicat în sciatică fie prin traumă directă, care provoacă spasme, fie dacă răspunde la o iritație mecanică a țesutului adiacent. Piriformis poate deveni strâns, dureros și poate da un simptom de sciatică. Nervul sciatic trece de obicei pe lângă mușchi. La aproximativ 3% dintre indivizi nervul trece prin fibrele mușchiului, ceea ce poate duce la o tulburare neuromusculară în care nervul sciatic este iritat de mușchiul piriform din fese. Nervul sciatic este cel mai lung nerv din corp, care începe în partea inferioară a spatelui și trece prin șolduri, fese, picioare și picioare de ambele părți.

Citeste mai mult...

 • Simptomele sindromului piriform

  • Durere în fese și/sau iradiază în spatele piciorului și adesea până la picior

  • Senzația de înțepături și ace cu furnicături în șold, fese sau coapsă, o durere surdă în fese și/sau amplitudine limitată de mișcare a șoldului.

  Sunt frecvente și

  • Șchiopătarea

  • Durerea crescută noaptea și mai puțină durere în timpul zilei.

  Aceste simptome sunt în principal pe o parte.

  Terapia fizică poate ajuta la izolarea durerii cauzate de sindromul piriform. Exercițiile coordonate de terapeut pot fi suplimentate cu folosirea aparatelor de electrostimulare.

  Un kinetoterapeut Allurex Clinique te va învăța exerciții terapeutice specifice sindromului piriform, pentru a întări și îmbunătăți funcția acestui mușchi și a țesutului din jur, astfel încât zona fesieră că capete forța și rezistența necesară gestionării durerii sau prevenirii reapariției acesteia. 

  Pentru un consult și un plan de terapie, contactează-ne aici + săgeată cu link către pagina cu formularul de contact si cu datele de contact.

  Deranjamentele articulațiilor sacroiliace

  Disfuncția articulației sacroiliace (SI) este o afecțiune care rezultă din mișcarea defectuoasă a uneia sau a ambelor articulații mici și ferme de la baza coloanei vertebrale. De obicei, articulațiile sacroiliace au o gamă foarte mică de mișcare, oferind stabilitate atunci când, de exemplu, o persoană merge pe jos.

  Articulațiile SI conectează pelvisul de coloana vertebrală printr-un set puternic de ligamente. Mai exact, fiecare articulație SI leagă un os ilion de sacrul, care constă din cinci vertebre care sunt fuzionate împreună la baza coloanei vertebrale. Oasele ilionului sunt două oase mari care sunt partea superioară a oaselor șoldului, care formează partea principală a pelvisului, iar sacrul se află în mijloc.

  Articulațiile SI au rolul critic de a transfera greutatea corpului superior către cel inferior. Cele două gropițe de pe partea inferioară a spatelui unei persoane se suprapun peste articulațiile SI.

  Hipermobilitatea articulației SI descrie prea multă mișcare, care poate duce la instabilitate și durere în partea inferioară a spatelui și a șoldului, care poate radia sau se poate răspândi. O articulație SI astfel iritată poate duce la inflamare și la dureri, o afecțiune cunoscută sub numele de sacroiliită.

  Află mai multe – Dă click aici (hiperlink catre o pagina cu descrierea acestei afectiuni. Pe pagina catre care duce link-ul se pune textul de mai jos)

  Disfuncția articulației SI este cunoscută și prin alți termeni, cum ar fi sindromul articulației SI sau boala articulației SI.

  Sacroiliita (-itis este un sufix care înseamnă inflamație) poate provoca dureri lombare care pot fi simțite pe ambele părți ale spatelui, în jos prin fese, șold, coapsă și spatele picioarelor - similar cu durerea sciatică radiantă a unei hernii. Simptomele pot include, de asemenea, febră și rigiditate.

  Ce cauzează disfuncția articulației sacroiliace?

  Disfuncția articulației SI este frecventă și poate avea diverse cauze, de la tulburări autoimune la osteomielita (o infecție bacteriană a osului).

  Cauzele disfuncției articulației SI pot fi și:

  • Hipermobilitate - Când ligamentele care leagă sacrul de pelvis sunt prea slăbite, acest lucru poate duce la instabilitate și prea multă mișcare în articulațiile SI.

  • Sarcina – Pe perioada acesteia, ligamentele se întind pentru a permite lărgirea pelvisului. Acest lucru, împreună cu greutatea suplimentară pe care o femeie o câștigă în timpul sarcinii, provoacă o uzură suplimentară a cartilajului și poate duce la un răspuns inflamator în articulațiile SI.

  • Rănire - Un impact puternic cum ar fi o cădere directă pe fese, un accident de mașină sau unul sportiv poate încorda sau rupe ligamentele articulațiilor SI.

  • Bolile degenerative, cum ar fi artrita, pot provoca deteriorarea articulațiilor SI.

  • Spondilita anchilozantă este o boală inflamatorie cronică care provoacă inflamație între vertebre și articulațiile fațetelor și între coloana vertebrală și pelvis. Poate duce la fuziunea articulațiilor SI, rezultând o flexibilitate redusă.

  • Articulația SI poate suporta stres suplimentar în cazurile în care a fost efectuată o fuziune a coloanei vertebrale până la sacrum. Acest lucru poate duce la iritarea articulațiilor SI.

  • Purtarea unei cizme de mers după o intervenție chirurgicală la picior sau la gleznă sau alegerea de a purta încălțăminte nesuportabilă în majoritatea zilelor poate duce în cele din urmă la o sacroiliită inflamatorie degenerativă.

  • Lungimea neuniformă a piciorului: Durerea articulației sacroiliace poate fi declanșată atunci când un picior este mai slab sau mai lung decât celălalt, ceea ce creează mișcare neuniformă și stres în pelvis.

  Durerea articulară SI variază de la ușoară la una puternică, în funcție de cauzele ei. În cele mai multe dintre cazuri, articulația afectată se vindecă singură în decurs de aproximativ o săptămână. Sau poate dura mai mult de trei luni, caz în care este considerat cronic. Durerea poate fi prezentă tot timpul sau se poate agrava cu anumite posturi sau activități.

  Terapeuții Allurex Clinique te pot ajuta, prin programe speciale de exercitii și prin terapii ce implică diverse dispozitive să treci peste neplăcerile create de durerea articulară SI cronică. Aceste programe vă vor ajuta să vă dezvoltați forța în zona pelvisului și a șoldurilor, ceea ce duce la stabilitatea articulației SI.