TERAPII ALTERNATIVE

Cu totii avem parte in viata de momente in care anumite dureri musculare nu ne dau pace. In acele clipe incercam sa gasim solutii fie in tratamente medicamentoase fie in procedurile de masaj sau fizioterapie. Un nou instrument din managmentul durerii este tehnica dry needling (tehnica acelor uscate), o tehnica ce foloseste ace foarte subtiri dublate de discipline medicale ca anatomie, fiziologie si biochimie pentru a gestiona diverse faze si cauze ale durerii.

În ce constă?

Dry needling se realizează prin înţeparea punctelor trigger din muşchi, fascii sau tendoane, cu ace de acupunctură, pentru a le dezactiva, în vederea eliminării contracturilor cronice, a durerilor localizate sau iradiate şi eliberarea restricţiilor de mobilizare cauzate de acestea.

Punctele trigger reprezintă mici zone inflamatorii punctiforme sau în forma de bandă, cu o consistență crescută, dureroase spontan sau la palpare şi care pot da dureri iradiate sau la distanţă. Durerile provocate de activarea punctelor trigger au un rol important în limitarea mobilităţii, din această cauză, dezactivarea lor constituie o modalitate eficientă de facilitare a recuperării.

Este important ca pacientii sa inteleaga ca aceasta tehnica ajuta la scaderea durerii, insa nu trateaza cauza. Cauza durerii este abordata intotdeauna prin kinetoterapie si necesita exercitii fizice medicale, realizate in Clinica Allurex sub supravegherea unui specialist in motricitate.

Indicatii de utilizare Dry Needling:

Punctele trigger (Trigger Points) sunt puncte discrete, focale, hiperiritabile cu localizare tipică în mușchii scheletici

TERAPIA CU VENTUZE

Terapia cu ventuze este o metoda de a usura congestia locala prin aplicarea unui vid partial, care este creat de o ventuza sau mai multe ventuze masaj, fie prin caldura sau prin aspiratie.Terapia cu ventuze este folosita de mii de ani. Desi de obicei este asociata cu medicina traditionala chinezeasca, la un moment dat toata lumea stia de aceasta terapie si o folosea. Egiptenii antici, grecii si chinezii foloseau terapia cu ventuze. Cea mai veche carte medicala, “Ebers Papyrus”, scrisa in aproximativ 1550 i.Hr in Egiptul antic, mentioneaza terapia cu ventuze.

Afectiuni care pot beneficia de pe urma terapiei cu ventuze

 Printre afectiunile care pot beneficia de pe urma terapiei cu ventuze se numara durerile de cap, durerile de spate, durerile de incheieturi, durerile musculare, infertilitatea, tulburarile sexuale, afectiunile reumatice, hipertensiunea, marirea sanilor, udarea patului, racelile comune si gripa, insomniile, infarcturile, febra, constipatia si diareea, durerile in piept, astmul si afectiunile sangvine.

De obicei ventuzele sunt încălzite înainte de a fi aplicate, cu ajutorul unei bețisor cu bumbac (sau alt material inflamabil), care se înmoaie în alcool, apoi se aprinde, se introduce în ventuză și se poartă în jurul pereților interiori ai ventuzei. Arderea acestuia absoarbe oxigenul din ventuză și ajută la crearea vacuumului atunci când este aplicat pe piele, favorizând și aderarea acestuia la piele.

Pielea începe să se „umfle” și să se înroșească în interiorul ventuzei, ca urmare a sucțiunii exercitate de aceasta. După îndepărtarea ventuzelor, pe piele rămân semne vinete, pentru că vacuumul creat determină ruperea vaselor capilare.