GONARTROZA SI COXARTROZA

Gonartroza este o afectiune cauzata de deteriorarea cartilajului articular din zona genunchiului sau a soldului. 

Coxartroza este data de afectarea cartilajului de la nivelul articulatiei coxo-femurale.

TERAPII:

  • Kinetoterapie

  • Gimnastica medicala

  • Fizioterapie

  • PRP – infiltratii cu plasma din sangele propriu. Se preleveaza 2-4 fiole de sange. Acesta se baga in centrifuga si se separa plasma ce contine celule reparatorii.

Informatii de baza despre gonartroza

Gonartroza sau osteoartrita articulatiei genunchiului este o boala degenerativa a articulatiilor, provocata de degenerarea cartilajului pana la distrugerea completa a acestuia, avand ca rezultat deformarea articulatiei; astfel, reactiile inflamatorii mai putin severe sunt fenomene secundare, aparute din procesele de degenerare. In mai mult de jumatate din cazurile in care un genunchi este afectat, ambii genunchi vor prezenta gonartroza.

Inceputul patologiei este de obicei asociat cu modificari structurale ale tesutului cartilajului la nivel molecular. Apoi, procesul implica cartilajul hialin, care devine tulbure, are o grosime redusa si este acoperit cu crapaturi microscopice stratificate si mixte. Procesul patologic are ca rezultat distrugerea finala a cartilajului mic si cel mare si, in acelasi timp, expunerea articulatiei osoase. Corpul reactioneaza instinctiv la disparitia cartilajului prin cresterea osoasa in zonele periferice, ceea ce duce la cresterea osteofitelor.

Coxartroza sau Artroza Soldului

Programeaza-te pentru o sedinta cu aparatele FISIOWARM sau CRIOULTRASOUND sau pentru aplicarea de benzi kinesiologice (panglici subtiri din bumbac, elastice, care se aplica pe zonele afectate cu un adeziv acrilic), pentru drenaj limfatic al articulatiei si pentru cresterea stabilitatii ei!

 

Tipuri de gonartroza

Clinic, initial, pot fi distinse trei tipuri diferite de gonartroza, in functie de pozitionarea modificarilor la nivelul cartilajului articular. Formele initiale se numesc unicompartimentale; ulterior, boala progreseaza si cuprinde celelalte compartimente, devenind bicompartimentala, iar in stadiul final, globala.

  1. Forma interna, in care se observa cea mai mare ingustare a spatiului articulatiei intre condilul median femural si platoul medial tibial. Se produce frecvent la persoanele supraponderale sau care au genunchii deformati in varus (adica genunchii de calaret sau fotbalist)
  2. A doua forma de boala degenerativa a genunchiului este forma femuropaterala in care ingustarea spatiului articulatiei se produce intre patela (rotula) si femur.
  3. A treia forma este denumita gonartroza laterala. Cea mai mare ingustare a spatiului articular este descoperita intre condilul lateral ale femurului si platoul tibial lateral. Acest tip se produce frecvent impreuna cu o alta afectiune – genunchii in valgus (adica piciorele deformate in X).

Cum se manifesta coxartroza?